În acest week-end, Clubul Sportiv Petrolul Ploiești și Federația Română de Scrimă au organizat, la Sala de Sport a Școlii Grigore Moisil din Ploiești, cea de a V-a ediție a Cupei „MEMORIALUL ȘTEFAN MOLDANSCHI”, competiție la proba de floretă băieți și fete la categoriile U9, U11 și U13.

Invitată de onoare, multipla campioană Ana Maria Popescu-Brânză i-a încurajat pe micuții sportivi și a oficiat premierea competiției.

Cel mai bine clasați au fost:

Loc3: Andreea Pelaghie și Irina Gortoescu, la categoria fete U9

Loc3: Antonia Stănescu, la categoria fete U13

Loc6: Mihai Frangulea, la categoria băietț U9.

“Am avut onoarea de a o cunoaște și pe marea noastră campioană Ana-Maria Branza, care m-a impresionat prin răbdarea, amabilitatea și căldura oferite micilor sportive”, a precizat Claudiu Moldanschi.

Competiția își propune să păstreze tradiția scrimei de performanță în Ploiești, cinstind memoria unui campion și antrenor emerit.

Ștefan Moldanschi a fost campion național de seniori în 1966 și 1971. Ca antrenor a activat la Clubul Sportiv Petrolul Ploiești, acolo unde a pregătit cu succes sportivi în cadrul secției de floretă.

Interesant este faptul că prima competiție de scrimă atestată datează din anul 2500 î.Hr în Egiptul Antic. Scene ale unui concurs sportiv cu probe de scrimă pot fi regăsite pe pereții sculptați ai templului lui Ramses al III-lea de la Medinet Habu. Conform comentariului hieroglific scrimerii își strigau reciproc: „În gardă! Și admiră ceea ce va face mâna mea.”

Până și gladiatorii practicau scrima, nu ca sport ci pentru supraviețuire în luptele armate cu spectatori.